Naukowcy z Uniwersytetu Stanowego Illinois twierdzą, iż osoby które piją herbatę, mają mniej dziur w zębach. Ich zdaniem w herbacie znajdują się substancje, które hamują rozwój płytki nazębnej. W płytce mnożą się bakterie wywołujące próchnicę, a one wytwarzają kwasy niszczące szkliwo na zębach. Ci sami naukowcy obliczyli, iż w jednym miligramie płytki nazębnej może znajdować się nawet 2,5 miliarda szkodliwych drobnoustrojów.
Czytając artykuły branżowe już od jakiegoś czasu znajdowaliśmy informacje o tym, iż zielona herbata zmniejsza aktywność bakterii nazębnych. Okazuje się, że także czarna herbata jest równie skutecznym środkiem przeciwko próchnicy. Jeden ze znalezionych przez naukowców związków uniemożliwia bakteriom wytwarzania lepkiej mazi, która powoduje, że płytka nazębna silnie przykleja się do szkliwa i trzeba ją zdzierać szczoteczką.
Koordynatorka projektu badawczego podkreśla, iż picie czarnej herbaty pomiędzy posiłkami może zmniejszyć tempo rozwoju próchnicy oraz zmniejszyć ryzyko niektórych chorób dziąseł. Warunek jest tylko jeden – herbata musi być niesłodzona, gdyż obecność cukru skutecznie niszczy cały korzystny efekt.
