Mrożona herbata – Ice tea
W upały zaparz herbatę w lodówce! To nie prawda, że herbatę zaparzyć można tylko we wrzątku. Tak po prostu my Polacy zwykliśmy to robić, a jak pokazują doświadczenia innych nacji herbata wcale nie musi być gorąca.
Jak zrobić mrożoną herbatę
Herbata na zimno? W upalne dni, jak ostatnio można przygotować herbatę w lodówce, tzw. ice tea. Aby to zrobić wystarczy nalać do dzbanka wody mineralnej, a następnie nasypać herbaty w ilości o połowę większej niż normalnie (np. półtorej łyżeczki zamiast jednej) i poczekać. Normalnie przygotowanie zajmuje 6 do 8 godzin, także już o poranku można przygotować napój, aby cieszyć się jego smakiem popołudniu, gdy będzie się lać żar z nieba.
Zaparz na słońcu
Jeśli jednak wstajesz później lub należysz do bardziej niecierpliwych, możesz skorzystać ze świecącego za oknem słońca i zaparzyć herbatę na słońcu! Podobnie jak uprzednio napełnij dzbanek wodą, a zaparzacz herbatą i pozostaw go na pełnym słońcu na 2-4 godziny.
Jakie herbaty?
Najbardziej w Polsce popularne herbaty czarne mają właściwości rozgrzewające, więc nie bądź nadgorliwy i nie próbuj ich pić w upały. Zamiast tego wybierz herbatę zieloną, oolonga lub jeżeli masz bardziej wyszukane podniebienie, herbatę białą.
Jak uzyskać pełnię smaku
Nie dodawaj cukru, bo zepsuje on cały efekt. Gdy jest gorąco nie mamy zwykle ochoty na słodkie napoje. Zamiast tego dodaj do herbaty plasterek cytryny lub świeże liście mięty. Możesz też eksperymentować z limonką lub pomarańczą, a co najważniejsze, nie zapomnij dodać kostki lodu!
Nigdy, przenigdy nie robcie mrozonej herbaty w sposob opisany w tym artykule! Herbata zalana zimna woda sie nie zaparzy. Iced tea (nie ice tea) robi sie tak: kilka torebek herbaty dodaje sie do ok. 0.5L swiezo zagotowanej goracej wody, po ok. 5 min. wyjmuje torebki i dolewa nastepne 0.5L wody (juz chlodnej) i schladza w lodowce. Podaje sie z lodem i (zazwyczaj) plasterkiem cytryny.