Od czego zależy jakość i smak herbaty?
Jakość gotowej herbaty, a w związku z tym i jej gatunek zależą od wielu czynników, które gromadzą się stopniowo – zaczynając od momentu wzrostu krzewu herbacianego na plantacji, a kończąc na ostatnim stadium obróbki przemysłowej – aromatyzacji.
Tylko herbaty, które spełniają rygorystyczne wymagania mogą być uznane za najlepsze i w efekcie finalnym trafiają na nasze stoły.
Do tych czynników zalicza się:
- warunki agrotechniczne wzrostu rośliny herbacianej (właściwości gruntu, ilość opadów, nasłonecznienie, sąsiedztwo innych roślin, wiek krzewu herbacianego, staranność pielęgnacji);
- warunki zbioru liści herbacianych (staranność zbioru, rodzaj liści – czym młodsze i delikatniejsze są zbierane flesze, tym wyższy jest gatunek gotowej herbaty);
- czas zbioru liści herbacianych (ten wskaźnik jest indywidualny dla każdego obszaru geograficznego); dla herbat chińskich najwcześniejszy zbiór daje najwyższe gatunki, a dla gruzińskich – jakość herbaty z liści wczesnego, majowego zbioru jest gorsza od zbiorów lipcowych i sierpniowych, ponieważ w czasie tych miesięcy gromadzą się w liściach herbacianych największe ilości najbardziej cennych substancji;
- charakter obróbki i schemat technologiczny, bardziej nowoczesna, dokładniejsza obróbka, bez najmniejszych odstępstw od technologii daje najwyższe gatunki; szczególnie staranność obróbki fabrycznej herbat sypkich odbija się na stopniu zwinięcia liścia im mocniej i ściślej jest zwinięty liść, tym wyższy jest gatunek; natomiast jakość surowca, dokładność prasowania odbija się na jakości herbat prasowanych;
- charakter dodatkowej obróbki, tj. sztuczne aromatyzowanie i kupażowanie.
A Ty wiesz już jaką herbatę wybierzesz?