Technologia produkcji herbaty

Należy podkreślić przede wszystkim, że obecny proces wytwarzania herbaty znacznie różni się od dawnego, tradycyjnego sposobu chińskiego, wymagającego wielu ręcznie wykonywanych operacji. Przyszedł koniec na starą technologię, stosowaną przez wieki i zdawałoby się niewzruszoną. A sprawa polega nie tylko na tym, że obecnie proces produkcji herbaty we wszystkich krajach, które ją wytwarzają, został zmechanizowany, chociaż spowodowało to również zmiany w jej technologii. Istota zagadnienia polega na tym, że współczesna technologia produkcji herbaty jest oparta na dokładnej znajomości przemian chemicznych, którym podlega liść herbaciany, zanim stanie się suchą herbatą. Daje to możliwość odstąpienia od tradycyjnego sposobu produkcji, całkowitego wykluczenia z procesu obróbki niektórych operacji lub skrócenia ich czasu, wprowadzenia pewnych innowacji do procesu obróbki i skrócenia całego procesu wytwarzania.

Tradycyjne i współczesne technologie produkcji herbaty

Technologia produkcji herbatyTradycyjna technologia wymagała od robotników wprawy, kwalifikacji, dużego wysiłku i ślepej dokładności przy wykonywaniu poszczególnych operacji, a także indywidualnego kunsztu. Natomiast współczesna technologia, stosująca nowoczesne maszyny, opiera się przede wszystkim na poznaniu biochemii herbaty i jej przetwórstwa. Inaczej mówiąc, obecnie przy opracowywaniu nowych, przemysłowych gatunków herbaty opieramy się wszyscy w coraz większym stopniu na nauce. Oto dlaczego rola naukowców-biochemików we współczesnej produkcji herbaty stale rośnie na całym świecie. Zrozumiale jest więc dlaczego prace badawcze w zakresie biochemii herbaty i jej produkcji osiągnęły w ostatnich latach wysoki poziom i doprowadziły do odświeżenia sposobów jej wytwarzania.

Ażeby zdawać sobie w pełni sprawę z tego, jak istotne znaczenie dla otrzymania różnych herbat ma technologia i jej modyfikacje, należy wiedzieć, że z jednego i tego samego surowca, z jednych i tych samych świeżo zebranych liści herbacianych można w fabryce otrzymać różne rodzaje gotowej herbaty: czarną, zieloną, czerwoną lub żółtą; sypką, prasowaną lub ekstrakty herbaty. Wszystko zależy jedynie od tego, jakim operacjom, jakim procesom technologicznym będą poddawane w fabryce liście herbaciane.

Chociaż każdemu rodzajowi gotowej herbaty odpowiada właściwa, specjalna technologia, to dla wyprodukowania jednego i tego samego typu może być zastosowany różny schemat procesu technologicznego.

Ponieważ naukowcy w swoich pracach idą różnymi drogami, w różny sposób wykorzystują nowości i tradycje w produkcji, także i technologie otrzymywania gotowej herbaty w różnych krajach, a nawet w różnych rejonach tego samego kraju są różne.

Zależy to oczywiście nie tylko od zaleceń naukowych i tradycji, lecz i od pewnych różnic we właściwościach surowca (to znaczy świeżych liści herbacianych).

Proces fermentacji herbaty

Proces fermentacji jest jednym z podstawowych w produkcji czarnej herbaty. W czasie fermentacji tworzy się specyficzny smak i aromat, właściwy dla czarnych herbat. Zwykle fermentacja przebiega bez udziału maszyn i człowieka, który powinien jedynie obserwować proces, w celu określenia momentu, gdy nastąpi punkt kulminacyjny, to znaczy gdy liście herbaciane osiągną najwyższy poziom smaku i aromatu. Następnie proces fermentacji przerywa się i nie pozwala, ażeby herbata „przejrzała”.

Suszenie herbaty

Następny proces – suszenie – przebiega w specjalnych urządzeniach do suszenia herbaty, przy stosowaniu wysokiej temperatury, przy czym temperatura samej herbaty – półproduktu – dochodzi do 70-75°C.

Sortowanie herbaty

Końcowym etapem produkcji jest sortowanie suchej herbaty – półproduktu, to znaczy rozdzielanie za pomocą odpowiednich sit (w maszynach sortujących) na jednorodne pod względem wymiarów i kształtu listki herbaty. Otrzymane w ten sposób przemysłowe marki herbaty-półproduktu, przesyła się do przedsiębiorstw rozważających herbatę, w których przygotowuje się handlowe gatunki herbaty przez zestawianie mieszanin licznych półproduktów różnych marek, a następnie pakuje się te gatunki.

Aromatyzowanie herbacianych liści

W wielu krajach (Chiny, Japonia, Anglia) po ostatecznym wysuszeniu, herbatę niekiedy aromatyzuje się -to znaczy dodaje do niej substancji aromatycznych, które albo nadają herbacie zupełnie nowy aromat, lub też wzmacniają aromat utracony przez herbatę w procesie obróbki fabrycznej.

Podziel się swoją opinią

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *