Herbata jaśminowa

23 komentarze

herbata jasminowa biala1 Herbata jaśminowa

Herbata jaśminowa (chiń. 茉莉花茶) jest napojem zdobywającym ostatnimi czasy olbrzymią popularność, dlatego warto poznać jej historię, właściwości zdrowotne oraz dowiedzieć się, jak należy ją parzyć . Oryginalny, subtelny smak i aromat, godna ust najbardziej wymagających koneserów – tak się o niej mówi. Jaśminowa herbata jest najpopularniejszym napojem mieszkańców Pekinu. Być może nie wszystkim musi ona smakować, ale jeśli się już ktoś do niej przekona, będzie to miłość na całe życie.

Historia herbaty jaśminowej zaczyna się  800 lat temu, gdy w Chinach rządziła dynastia Song, której członkowie uwielbiali smak herbaty aromatyzowanej kwiatami jaśminu. Sam jaśmin został sprowadzony do Chin z Persji już w III wieku n.e, jednak dopiero w V wieku dostrzeżono niesamowite właściwości tej rośliny i próbowało łączyć ją z liśćmi herbaty.

jasmin kwiat 150x150 Herbata jaśminowaJaśmin to roślina z rodziny oliwkowatych, posiadające białe, żółte lub różowe kwiaty. Do produkcji herbaty jaśminowej wykorzystuje się jednak tylko jego jeden gatunek – jaśmin wielkolistny, który występował początkowo tylko na Filipinach, w Indiach, Birmie i Sri Lance. Obecnie jaśmin rośnie także w Chinach, w górzystej prowincji Fujian. Krzew tej rośliny może osiągać nawet do 8 metrów wysokości, a same kwiatki są wielkości od 4 do 7 cm. Kwiaty jaśminu łączą się w grupki od 3 do 12 kwiatków, które wydobywają z siebie bardzo intensywny zapach. Otwierają się one w nocy i zamykają w dzień, dlatego wieczorne spacery w okolicach gdzie kwitnie jaśmin, mogą należeć do bardzo przyjemnych icon smile Herbata jaśminowa

jasmin kwiaty 150x150 Herbata jaśminowa

Posiadające słodki zapach kwiaty jaśminu zbierane są wcześnie rano, a następnie trzymane w chłodnym pomieszczeniu przez cały dzień, by zapobiec całkowitemu rozkwitnięciu. Po południu, gdy kwiatki powoli się rozchylają, są one układane w pobliżu wysuszonych liści herbacianych w ściśle ustalonych proporcjach. Proces wchłaniania aromatu trwa nawet do 4 godzin i powtarzany może być od 6 do 7 razy. W ostatniej fazie całego procesu, kwiaty jaśminu zostają oddzielone lub pozostawione w niewielkiej ilości, aby dodały uroku wizualnego samej herbacie. Następnie herbata jest dosuszana i gotowa do zapakowania może zostać wysłana do smakoszów z całego świata.

Oprócz Chin kwiaty jaśminu zaskarbiły sobie uznanie także w innych krajach. W Filipinach kwiat ten nosi nazwę sampaguita i w roku 1937 został przez rząd tego kraju uznany na kwiat narodowy. Z kolei w Kambodży, w kraju gdzie 96% mieszkańców to Buddyści, jaśmin został ofiarowany Buddzie. W języku bengalskim (używanym w m.in. Indiach i Bangladeszu), kwiat jaśminu zwie się beli i wykorzystywany jest do zdobienia kobiecych włosów jaśminowymi girlandami. Na Hawajach zwany pikake, służy to tworzenia pachnących naszyjników z kwiatów i liści zwanych lei.

Herbata jaśminowa gatunki

Możemy wyróżnić conajmniej pięć rodzajów herbaty jaśminowej:

herbata jasminowa czarki 275x300 Herbata jaśminowa

  • Zielona herbata jaśminowa

Najpopularniejsza odmiana jaśminowej herbaty. To głównie liście zielonej herbaty mieszane są z kwiatami jaśminu, by ten mógł przeniknąć je swoim lekko słodkawym zapachem. Napar takiej herbaty ma barwę pomarańczowożółtą i jest delikatny i przyjemny w smaku. Zielona herbata jaśminowa pochodzi głównie z chińskiej prowincji Fuijan.

  • Biała herbata jaśminowa

Według znawców i prawdziwych smakoszów herbacianych trunków biała herbata jaśminowa należy do najlepszych na świecie. Już sama biała herbata jest delikatna i zniewalająca w smaku, jednak połączona w kwiatami jaśminu uwalnia się jej prawdziwe piękno i otwiera się całe bogactwo smaków, które nie są możliwe do odkrycia w przypadku innych gatunków herbacianych specjałów. Herbata ta ma niespotykany kształt. Jej listki zwinięte są w małe kuleczki, a razem w tych herbacianych kuleczkach znajdują się płatki jaśminu, które dodają uroku tej rzadko spotykanej herbatce.biala herbata jasminowa kuleczki 300x200 Herbata jaśminowa

  • Czarna herbata jaśminowa

Fani czarnej herbaty mogą odnaleźć także jaśminową wersję camellia sinesis. Jest ją co prawda nieco trudniej znaleźć w sklepach z herbatą, jednak warto spróbować również tej odmiany herbaty jaśminowej. Z racji tego, iż czarna herbata ma mocniejszy smak niż pozostałe, posmak jaśminu jest mniej wyczuwalny.  Ciągle jednak wielu smakoszy czarnych herbat, którzy lubią poczuć delikatny kwiatowy smak, uznają ten rodzaj herbaty za godny polecenia.

  • Rooibos jaśminowyrooibos jasminowy 150x150 Herbata jaśminowa

Jest to dość niespotykana odmiana herbaty na rynku herbacianym. Rooibos, sporządzany z czerwonokrzewu afrykańskiego, może być także aromatyzowany kwiatami jaśminu, które powodują iż nabiera on jeszcze szlachetniejszego smaku, a jednocześnie powoduje, iż ten pozbawiony kofeiny napój staje się jeszcze bardziej delikatny.

  • Kwitnąca herbata jaśminowa

kwitnaca herbata jasminowa1 300x216 Herbata jaśminowa

Kwitnące herbaty jaśminowe to tak zwane herbaty kwiatowe, bądź artystyczne, których listki zostały zwinięte w małe kuleczki (głównie z liści herbaty białej i zielonej) wraz z kwiatami dodanymi do środka. Bardzo często tym kwiatem jest właśnie biały jaśmin. Po wrzuceniu kuleczki herbaty do szklanego dzbanka z gorącą wodą, herbata zaczyna się otwierać i ukazuje swoje wewnętrzne piękno.

Herbata jaśminowa działanie

Korzyści picia herbaty jaśminowej jest bardzo wiele, dlatego warto zapoznać się z nimi i poznać jej niesłychaną moc. Jaśminowa herbata wykorzystywana może być jako środek uzupełniający dietę w polifenole z grupy katechin, m.in. katechiny, galusan epigalokatechiny, epikatechiny posiadające silne właściwości antyoksydacyjne. Polifenole przerywają reakcje łańcuchowe tworzenia się wolnych rodników – cząsteczki odpowiedzialne za powstawanie nowotworów i za procesy starzenia się organizmu.

Przepiękne białe kwiaty jaśminu symbolizują czystość. Według podań chińskich mędrców, kto pije herbatę jaśminową, zachowuje swą aktywność umysłową przez bardzo długi czas. Herbata ta sprawia, iż nie czujemy się senni. Uspokaja, zmniejsza napięcie i relaksuje nasz umysł. Łagodzi i przywraca poczucie stabilności emocjonalnej w sytuacji, gdy jesteśmy nadmiernie pobudzeni i wprowadza nas w stan równowagi i harmonii.

Jaśmin z kolei wspomaga leczenie chorób infekcyjnych z wysoką gorączką czy też schorzeń wywołujących krwawienia. Łagodzi on także skutki porażeń słonecznych, zapaleń spojówek i skóry. Kwiaty jaśminu używa się także jako składników wielu napojów miłosnych.

Herbata jaśminowa właściwości

filizanka herbaty jasminowej 300x225 Herbata jaśminowa

  • Wpływa korzystnie na poziom cukru we krwi,
  • Poprawę pracę wątroby i nerek,
  • Usuwa zmęczenie,
  • Poprawia wzrok,
  • Łagodzi ból głowy,
  • Zapobiega zawałom serca,
  • Oczyszcza organizm z toksyn,
  • Ułatwia organizmowi przyswajanie pokarmów i ich trawienie,
  • Działa bakteriobójczo,
  • Pozytywnie wpływa na układ nerwowy i oddechowy,
  • Obniża ciśnienie we krwi, a także przeciwdziała zakrzepom krwi i wzmacnia naczynia włosowate,
  • Zapach jaśminu wprawia w stan lekkiej euforii.

Parzenie herbaty jaśminowej

Czarną herbatę jaśminową powinniśmy parzyć od 2 do 3 minut. Wodę możemy zalać temperaturą 100 stopni Celsjusza. Zielona herbata jaśminowa z racji tego, iż jest delikatniejsza powinna być parzona w temperaturze około 80 stopni przez około 3 minuty. Najniższą temperaturę potrzebuje biała herbata jaśminowa, która powinniśmy zaparzać wodą o temperaturze zaledwie 70 stopni przed czas od 5 do 7 minut.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 9.7/10 (18 votes cast)
Herbata jaśminowa, 9.7 out of 10 based on 18 ratings

Osoby, które odwiedziły ten artykuł, znalazły go szukając:

  • herbata jaśminowa
  • herbata jaśminowa właściwości
  • jasmin własciwosci
  • jasmin herbata
  • jaśminowa herbata
  • herbata zielona jaśminowa
  • herbata zielona z jasminem
  • zielona herbata z jaśminem
  • herbata jaśminowa działanie
  • herbata z jaśminu

23 komentarze (+dodaj swój komentarz?)

  1. Jurek
    paź 27, 2010 @ 10:42:09

    Uwielbiam herbatę zieloną z dodatkiem jaśminu. Ostatnio piłem taką herbatę z alkoholem. Normalnie zrobiono mi z tego drinka na dniach herbaty. Smakowało super a sam pomysł żeby zrobić festiwal wokół herbaty uważam za strzał w 10 :)

  2. Pani Kawa
    lis 25, 2010 @ 15:37:54

    Relaks dla umysłu… to jest to :)

  3. Karolina
    lis 28, 2010 @ 01:43:00

    A ja pisze właśnie pracę magisterską o właściwosciach przeciwutleniających herbat jaśminowych :)

  4. Daria
    sty 06, 2011 @ 19:02:43

    bleee nie dobra fuj ,zrobilam sobie ale musze ja wylac

  5. admin
    sty 07, 2011 @ 12:29:35

    Każdy lubi inną herbatę :) Wiele też zależy od sposobu przygotowania… może się jeszcze kiedyś Dario do niej przekonasz ;)

  6. Magdalena
    sty 13, 2011 @ 14:47:10

    Uwielbiam herbatę jaśminowią! Raz tylko trafiłam na białą, teraz już nie moge jej znaleźć albo jest koszmarnie droga, więc przerzuciłam się na zieloną, ale kiedyś sobie białą zafunduję ;) Świetny blog, będę zaglądać, bo uwielbiam herbatę :) Pozdrawiam!

  7. Sonia
    mar 18, 2011 @ 11:27:32

    Ja wypijam dziennie średnio 10 kubków herbaty jaśminowej (zielonej) uwielbiam ją <3

  8. kat
    kwi 20, 2011 @ 17:36:38

    dzisiaj pierwszy raz sprobowalam….naprwde mi smakuje.tylko nie wiem jaka to jest dokladnie czy zielona czy biala bo kupilam w chinskim sklepie i jest tylko nazwa po ang.i jest tylko: jasmin tea.hmmm?

  9. susanne
    kwi 27, 2011 @ 13:10:13

    Jasminowa ma taki fajny kwiatowy aromat. Nigdy wczesniej sie z takim nie spotkalam. Po raz pierwszy mialam stycznosc z herbatą jaśminową pijąc zieloną z jaśminem.

  10. qwertyy0
    maj 05, 2011 @ 10:17:38

    Wybiorę się na „polowanie” do sklep i zafunduję sobie takie cudeńko. Wasze opinie jeszcze bardziej zachęcają.:)

  11. Kasia
    sie 24, 2011 @ 17:18:40

    Uwielbiam zapach jaśminu a herbata jaśminowa jest przepyszna :) jakie są wasze ulubione marki jaśminowej herbaty?

  12. hanna
    lis 26, 2011 @ 21:05:20

    Wspaniała herbatka, aromat boski, i jakie walory, odmładza oczyszcza z toksyn to jest to kto jeszcze nie pił musi koniecznie spróbować … marzenie nie herbata , polecam wszystkie marki tej herbatki

  13. Ala
    lis 29, 2011 @ 23:34:10

    Dobra herbata to podstawa udanego dnia. Najpiękniejsze w herbacie jest to, że można dowolnie żonglować jej gatunkami i smakami. Istotny jest sposób parzenia, żeby wydobyć z liści aromat i esencję smaku.

  14. agata
    sty 27, 2012 @ 10:53:43

    lubię różne rodzaje herbat pozdrawiam fajny blog

  15. iwona
    mar 26, 2012 @ 20:50:45

    Witam dostałam nie dawno właśnie herbatę czarną z jaśminem najpierw nie mogłam się do niej przekonać ale po pewnym czasie ja zaparzyłam i po prostu – ” NIEBO W GĘBIE „…. ma delikatny i subtelny smak. U nas ona znika z dzbanka w mgnieniu oka… Też lubię próbować różne herbaty, choć do zielonej nie mogę się przekonać.

  16. magda
    maj 02, 2012 @ 20:54:55

    Herbata jaśminowa to marzenie! Ten smak jest taki wyjątkowy. Zaczęłam ją pić niedawno bo spróbowałam u znajomej. Od tego czasu nie istnieje dla mnie żadna inna herbata tylko ta!!! Polecam pychotka!!

  17. kama
    maj 14, 2012 @ 19:06:09

    Smak, doskonały,aromat również, prawdą jest fakt iż nie wszystkim smakuje..
    Walory jednak są szalenie istotne – Dla mnie!!

  18. monika
    lis 13, 2012 @ 13:48:27

    bardzo dobra herbatka o charakterystycznym zapachu ,

  19. katarzyna
    sty 18, 2013 @ 15:30:53

    Smak przypomina mi zapach z dzieciństwa, …..cudowne uczucie!!!

  20. Syla
    mar 23, 2013 @ 21:11:10

    ja odkryłam przez przypadek herbatę zieloną jaśminową i już jestem jej fanką – zakupiłam 2 rodzaje , ten jej zapach, aromat, słodycz pozostajaca po skosztowaniu, bajka ! pychotka!

  21. jan
    kwi 12, 2013 @ 14:37:21

    Lubię sobie zrobić taką herbatę z całej paczki naraz. Taki napar powoduje miłe efekty halucynogenne. A jak to pachnie : ) Polecam!

  22. Maja
    gru 13, 2013 @ 13:05:24

    Ja osobiście preferuje czarne herbaty, tak sobie z zieloną, a o parzeniu całej paczki na raz nie słyszałam O.o

  23. Tomasz
    lis 01, 2014 @ 21:51:55

    A co powiecie na herbatę w której kwiaty jaśminu używane do jej sporządzenia są zbierane w nocy, gdy zawartość ich olejków jest najwyższa. Tylko delikatne pąki herbaty zbiera się ręcznie, po czym miesza się z kwiatami na siedem dni, tak aby otrzymały łagodny zapach jaśminu. Kwiaty są zmieniane codziennie, w celu zintensyfikowania delikatnego aromatu. Na pewno trzeba spróbować!, Świeża, jaśminowa herbata – to naprawdę jest rarytas! Chińska White Dragon Jaśmin Silverneedle

Skomentuj